Barion Pixel

Mi nők mindig sokat adunk a megjelenésünkre, nem ronthatja el megjelenésünket egy koszos, foltos, poros táska. A tavaszi nagytakarítás alkalmával a táskáinkat is vegyük elő, és alaposan tisztítsuk át őket, hogy mindig tökéletes legyen a megjelenésünk!

Mit tehetünk  táskáink tisztán tartásáért, ápolásáért?

Mindannyian tudjuk, hogy ezek a táskák nem olcsók, különösen, ha egy szép, egyedi bőrtáskáról van szó. Pont ezért nem szeretnénk, ha idő előtt le kellene mondanunk táskánkról csupán amiatt, mert mondjuk végzetes folt került rá. A női bőr kézitáskák, válltáskák igazán gyönyörűek, de annak érdekében, hogy csillogásukat, jellegzetes illatukat, színüket sokáig megőrizzék, s hosszú ideig tudjuk használni őket, rendszeresen kell tisztítanunk és ápolnunk. A gondos tisztítás által a bőr rugalmas marad, nem fakul ki, a színe megőrzi élénkségét.

A bőr tisztításáról és ápolásáról lehet a legtöbb házi praktikát hallani. Nem csoda, hiszen ha belegondolunk, a bőrtárgyak készítése igen régre nyúlik vissza. Persze, léteznek erre az anyagra  speciális tisztító-, és ápolószerek, melyek még a kopott részek színjavítására is alkalmasak, de ki az, aki még nem gondolkodott el azon, hogyan tudná legkedvesebb bőr kézitáskáját otthon, okosan és olcsón ápolni?

Első lépésként azt tudom javasolni, hogy minden nap töröld át egy száraz, puha ronggyal, amit csak erre a célra használsz. Csupán néhány percet vesz igénybe, de ezzel sokat teszünk azért, hogy a minőségi bőr táskánk élettartamát meghosszabbítsuk.

Ha csak egy apró foltot veszünk észre a kedvenc bőrtáskánkon, akkor a legegyszerűbb, leggyorsabb lehetőség egy egyszerű lanolinos-törlőkendővel áttörölni az egész táskát. Ez úgyis szinte elengedhetetlen kellék egy női táska mélyén. Tökéletes megoldás a táska felfrissítésére, enyhe szennyeződések letakarítására.

A legdrágább bőr táskádat nem ajánlott esős időben magaddal vinni, hiszen a bőr sosem lesz teljesen vízálló. Ha mégis arra van szükséged, akkor érdemes méhviasszal vékonyan átkenni (ez a szőrösbőrökre, hasított bőrökre nem vonatkozik). Vékonyan kenjük be a táskát a méhviasszal, a felesleget töröljük le egy puha ronggyal, majd mikroszálas kendővel fényesítsük a bőrfelületet.

Az így képzett védőréteg hatásosabb mint az impregnáló spray, a táska nem fog könnyen átázni. Akkor kezdjünk hozzá az impregnáláshoz, ha teljesen száraz a bőr, mert csak így fog plusz védelmet nyújtani az impregnáló anyag.

Mindenkivel előfordult, hogy elkapta egy hirtelen délutáni eső, és mégis vizes lett legféltettebb táskánk. Amint lehet, tömjük ki jól valami puha dologgal, hogy felvegye és megtartsa az eredeti formáját, és hagyjuk megszáradni. Semmiképp se tegyük a fűtőtestre vagy annak közvetlen közelébe! Ne törekedjünk a minél gyorsabb száradásra, várjuk meg, hogy szobahőmérsékleten magától megszáradjon a táska.

A helyes ápolás mellett ügyeljünk a helyes tárolásra is. Mindenképp úgy tároljuk a bőr táskát, hogy ne érje por valamint nedvesség. A nem túl esztétikus, pláne nem környezetbarát nejlon zacskót sem javasolnám, főleg úgy, ha abban táskánk nem tud levegőzni. Alkalmazzunk inkább egy szövet porzsákot, vagy az eredeti csomagolódobozt, esetleg kiegészítve egy kis nedvszívó tasakkal. Hosszabb (idények közötti) tárolás esetén érdemes a táskát kitömni puha ronggyal, textillel, így a táska megtartja az eredeti alakját.